Z głębokim żalem pożegnaliśmy byłego Prezesa Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w  Łasku.

Zmarł 26 października 2021 roku. Nabożeństwo żałobne odbyło się 29 października w Kolegiacie Łaskiej.

Cześć Jego pamięci.

 

Antoni Toma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanoc życzenia 

 

Udział w Targach Mleczarskich Mleko-Expo 2019 w Warszawie

Zapraszamy do obejrzenia materiału filmowego z uroczystości 100-lecia naszej spółdzielni zrealizowanego przez telewizję 8tvr.

11.10.2018 r. 

Wyjątkowy jubileusz 100-lecia istnienia obchodzi w tym roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łasku. Na uroczystości związane z tą okrągłą rocznicą zaproszono byłych i obecnych pracowników oraz prezesów i dostawców mleka. Była to okazja to wspomnień i złożenia życzeń.

24.09.2018 r. 

 Jubileusz 100-lecia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łasku

 plakat program spot 002

19.09.2018 r. 

Zapraszamy wszystkich na naszą stronę na facebook-u: https://www.facebook.com/osmlask

10.08.2018 r.

10.08.2018 roku otrzymaliśmy Certyfikat „Jakość Tradycja”, który potwierdza wysoką i tradycyjną jakość naszego twarogu półtłustego.

System jakościowy „Jakość i tradycja” opracowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Jego podstawa oparta jest na czterech założeniach.

1. Jakość produktu.

2. Kontrola jakości.

3. Otwartość systemu.

4. Przejrzystość i identyfikowalność produktu.

  

Na przestrzeni ostatnich 100 lat w naszej Spółdzielni postępowały ciągłe zmiany.

W ostatnim czasie wymieniono wiele urządzeń na nowocześniejsze i wykonane z materiałów pozwalających zachować pełną higienę w procesie produkcji. Nadal jednak korzystamy ze starych technologii.

Twaróg jest produkowany tradycyjnie z wykorzystaniem chust w fazie ociekania i prasowania skrzepu. Produkcja w znacznej części procesu technologicznego oparta jest na pracy ręcznej.

Dzięki zaangażowaniu i fizycznej pracy wielu osób nasz twaróg przypomina ten tradycyjny robiony dawniej w gospodarstwach domowych. Nasz twaróg jest charakterystyczny: lekko kwaśny, delikatny i wilgotny. Jest bardzo smaczny podany na słodko ze śmietanką i cukrem, ewentualnie z owocami lub konfiturami, jak również na ostro z dodatkiem cebuli, szczypiorku lub ziół.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łasku to niewielki zakład. Bazujemy w większości na mleku skupionym na terenie powiatu Łaskiego w dolinie jednej z najczystszych rzek w Polsce – Grabi.

Nasza załoga nie jest liczna, ale kochamy to co robimy. Wierzymy, że nasze zaangażowanie i radość produkcji wyśmienitych maślanek, maseł, twarogów, serów i śmietan odkryjecie Państwo w trakcie konsumpcji tych wyrobów.

Nasze produkty są wyjątkowe, dlatego nie znajdziecie ich Państwo w każdym sklepie, ale warto poszukać miejsca z którymi współpracujemy.

Gwarantujemy, że są to wyroby zdrowe, produkowane wg tradycyjnych niezmienionych od lat receptur, bez dodatku polepszaczy, zagęstników, mleka w proszku czy białek mleka.

Stanowimy rodzinę, która pielęgnuje tradycję i dba o swoje wyroby.

Jesteśmy z nich dumni i chcemy się z Wami nimi podzielić, tak jak dzielimy się ze swoimi dziećmi i rodzinami.

jaktrad

 15.11.2017 r. 

Udział w targach Mleko-Expo 2017